Refurbishment, Dougherty Apartments and Residential Care Chatswood

The Dougherty Apartments supports the philosophy of ageing-in-place for its residents and therefore sought to upgrade its built environment to include facilities for highly serviced ageing-in-place.

The Dougherty Apartments consists of 150 residential places comprising 42 resident funded 1, 2 and 3 bedroom self-contained units, 42 publicly funded units and 66 independent living units. The Dougherty Apartments project aim was to upgrade the facilities to provide a contemporary quality of residential and staff amenity and care support. The upgrade impacted nine levels of the building including the provision of sprinklers, up-to-date technology and lighting, dirty and clean utility rooms, resident and staff services storage rooms, laundry facilities, and improved foyer, lounge, exercise spaces, beauty room, dining, kitchen, activity spaces, TV room and a therapy room. A range of external recreation areas were developed to cater for lawn bowls, croquet practice greens, and provide BBQ areas of intimate external seating nooks for visitors and residents. Staff facilities were similarly improved with external recreation areas.These additional facilities were largely created within the existing envelope with a small addition to retain the current accommodation capacity, sited to optimise outlook to the adjacent park, light and open space. The challenges of the project were those offered by a 1980s building with relatively low floor to floor heights and no ceiling zone.